MÄRTSIKUU UUDISKIRI: Sinu usaldusisik, õpetajate palgaläbirääkimistest, vali aasta õpetaja, lõpueksamitest, maandame pingeid, palju õnne

JÄTKUVAD ÕPETAJATE PALGALÄBIRÄÄKIMISED 

EHL tegi Vabariigi Valitsusele ettepaneku tõsta 2021. aasta õpetaja töötasu alammääraks 1562 eurot, mis on võrdne prognoositava Eesti Vabariigi keskmise töötasuga aastal 2022. Samuti pöörasime tähelepanu COVID-19 kriisist tingitud lisakoormuse kompenseerimisele.

Aastal 2020 ja 2021 langes eelmise valitsuse juhtimisel õpetajate töötasu võrreldes riigi teiste kõrgharidusega spetsialistide keskmise tasuga. Kui praegune valitsus oma eelkäija prioriteete ei muuda, siis väheneb õpetajate töötasu, võrreldes kõrgharidusega töötajate keskmise töötasuga, veelgi. Õpetajate palgaläbirääkimised puudutavad pea 26 000 õpetajat Eestis. EHL-i esinduse järgmine kohtumine Vabariigi valitsuse ning Eesti Linnade ja Valdade Liidu esindajatega on planeeritud saabuvale nädalale.

EHL-i seisukohad ja taustainfo õpetajate 2021. aasta töötasu alammäärade ning õpetaja järelkasvu kohta on siin.

 

USALDUSISIKUD SUURENDAVAD TURVATUNNET TÖÖELUS

EHL koolitab igal aastal uusi usaldusisikuid, kes on haridustöötajatele toeks nende tööelu paremaks korraldamiseks. Tänasel päeval saab EHL-i liige tööalast toetust rohkem kui neljasajas haridusasutuses nii headel kui ka keerulistel aegadel. Oma töökoha ametiühingu usaldusisiku leiad üles, kui pöördud oma asutuse ametiühingu poole. Nimekiri EHL-i liikmesliitudest on EHL-i kodulehel.

Tänavune koolituspäev on osaliselt järelvaadatav EHL-YouTube`i kanalis:


ESITA OMA AASTA ÕPETAJA KANDIDAAT

Tunnusta enda õpetajat, koolijuhti, tugispetsialisti ja anna teada aasta haridusteost. Sel aastal tunnustatakse parimaid tervelt 13 kategoorias. Kandidaatide esitamine kestab 18. aprillini. Aasta õpetaja preemiad antakse üle sügisel pidulikul galal “Eestimaa õpib ja tänab“. Kandidaate saab esitada  konkursi ametlikul infolehel: https://www.hm.ee/et/gala.

Haridustöötajate tunnustusürituse eestvedajateks on EHL ning Haridus- ja Teadusministeerium


KUIDAS KOOLIPERES PINGEID MAANDADA

EHL julgustab koos partnerorganisatsioonidega keerulistel aegadel hoidma nii õpetajate kui ka õpilaste vaimset tervist. Toetavaid lahendusi leiab ühisest pöördumisest ja allolevast:

  • Võtame aega, et küsida õpilastelt, kuidas neil päriselt läheb ja kuidas nad end tunnevad. 
  • Vähendame kodutööde mahtu, parem veel, jätame need ära.
  • Kontrolltööde numbriliste hinnete asemel kasutame kujundavat hindamist.
  • Toetame õppimist, mitte sooritamist.
  • Leiame tasakaalu ainealaste õpiväljundite ja üldpädevuste vahel.
  • Kasutame ära kõik võimalused, et õppimisraskustes laps või noor jääks koolisüsteemi ja saaks järgmisel õppeaastal kooliteed jätkata. Keerulistel aegadel on see parim, mida noore inimese jaoks teha saame.
  • Teeme koostööd ja otsime lahendusi. Koolipsühholoogid ja teised tugispetsialistid on selles abiks nii õpetajatele kui õpilastele

Täismahus pöördumist saab eesti ning vene keeles lugeda Haridus- ja Teadusministeeriumi kodulehelt.


PALJU ÕNNE 

Õnnetervitusi jagame märtsikuus: Kunagisele Harjumaa Haridustöötajate Liidu esinaisele, EHL-i volikogu liikmele ning asutaja- ja auliikmele Mare Ojasalule, Tartu Maakonna Haridustöötajate Ametiühingu esinaisele Tiiu Laanele, Läänemaa Haridustöötajate Ametiühingute Liidu esinaisele, EHL-i auliikmele ja volikogu liikmele Marju Viitmaale, Ida-Virumaa Haridustöötajate Liidu esinaisele Külli Nõmmistele, Põlvamaa Haridustöötajate Ametühingu Liidu esinaisele Kersti Lillole, kunagisele EHL-i legendaarsele juhile, asutaja liikmele, auliikmele ja auesimehele Sven Rondikule!


PÄEVAKAJALIST

EHL-i ja Eesti Õpilasesinduste Liidu pöördumine lõpueksamite teemadel
Avati haridustöötajate tugiliin www.rajaleidja.ee
Ülevaade COVID-19 vaktsiinide tõhususest ja järelmõjudest
Töötüli leevenda EHL-i juristi Külli Kröönströmi abiga, kylli.kroonstrom@ehl.org.ee
Õpetajate esinduslikema organisatsiooni kõige värskemad uudised leiab Facebookist 
Kuidas luua ametühing saab teada siit

 

LIITU MEIEGA: https://ehl.org.ee/hakka-liikmeks/liikmeks-astumise-avaldus/ JÄLGI MEID: Facebookis TELLI UUDISKIRI: https://ehl.org.ee/. VAATA INSTAGARAMI: https://www.instagram.com/eesti_haridustootajate_liit/ 
KÜSI MEILT: https://ehl.org.ee/liikmele/foorum/ 

 

Kõik kategooriad

Liikmeks Astumine

Astu ametiühingu liikmeks