SEPTEMBRIKUU UUDISKIRI: palgaläbirääkimistest, kutse Välkkohtingule, tähista EHL-i sünnipäeva, hoia omadele pöialt aasta õpetaja galal

 

ÕPETAJATE PALGALÄBIRÄÄKIMISTEST 
 

22. septembril jätkas EHL palgaläbirääkimisi Vabariigi Valitsuse ning Eesti linnade ja valdade liiduga. EHL-iesindasid juhatuse liikmed:Karin KlemmerReet Lepp ja EHL-i esimees Reemo Voltri. Õpetajate palk näitas viimasel kaheksal aastal teatud kasvutrendi, kuid nüüd ollakse taas rongist maas.

Algselt mainitud 14- protsendilisest töötasutõusust jäi tänaseks järele lootus saada kätte palju vähem (tõus kahanes maagiliselt pea kolm korda väiksemaks). Läbirääkimistel pakkus valitsus õpetajatele palgatõusuks 5 protsenti. Praegu on õpetajate töötasu minimaalselt 1315 eurot brutos, 5-protsendine tõus viiks selle 1380 euroni. Prognoositava keskmise töötaseme tõusuga võrreldes oleks õpetajate palk sedasi endiselt languses.

EHL-i esimees Reemo Voltri: “Läksime ootustega, et õpetaja töötasu miinimum peaks tõusma vähemalt samale tasemele kui eelmisel aastal, ehk 91 protsendini riigi keskmisest.” Brutotasus tähendaks see vähemalt 1500-eurost palka.

Haridus- ja teadusminister Linna Kersna on lubanud lähiajal ees ootavatel valitsuse nõupidamistel edasi võidelda, et õpetajate palk tõuseks 5 protsendi asemel vähemalt 7 protsenti. 

Voltri sõnas, et kui palgatõus jääb alla 7 protsendi lävendi, ei jää õpetajatel muud üle, kui asuda protestima.

OECD 2020 uuringu kohaselt soovib 40 protsenti Eesti õpetajatest lähima viie aasta jooksul ametist lahkuda. Mitme uurimustöö kinnitusena on see tingitud suuresti palgast, mis pole konkurentsivõimeline teiste kõrgharidusega spetsialistide töötasudega. Eesti riigi kulutused haridusele on vähem tõusnud kui valitsussektori kulud üldiselt, selgus ka Education at a Glance 2020 uuringu tulemustest. Seetõttu on Eesti riigi hariduskulude protsent SKP-st oluliselt alla Euroopa keskmise. Selline hariduse väärtustamine annab jõudsalt hoogu eesootavale katastroofile.

EHL-i kodulehe uudiste rubriigist leiab EHL-i seisukohad ja põhjaliku selgituse õpetajate töötasude kohta. EHL-i ettepanekud valitsuserakondadele riigieelarvestrateegia 2022-2025 kohta.  

 

EHL30 JUUBELIPIDUSTUSED ON UUE HOO SISSE SAANUD 

Sügise eel lükkas EHL-i juubelisündmustele uue elu sisse Pärnumaa HaüL-i korraldatud sünnipäevapidu. Pärast pikemat koroonapausi tunti rõõmu taaskohtumisest. Suure üllatuse valmistas Pärnumaa HaüL-i juhatuse liikme Erika Jakobsoni sõnul osalejatest moodustunud minikoor. Tegusatele EHL-i liikmetele lauldi meeleolukat sünnipäevalaulu. Juubelipidustused jätkuvad Harjumaa HL-s, Järvamaa HL-s ja Põlvamaa HaüL-s. 

Juubelisündmus on omamoodi tänusündmus EHL-i tegusatele liikmetele. Sündmused on ametiühingu inimesi  kokku toonud TallinnasKohtla-JärvelVõrumaalPärnumaal ja TartumaalTäpsema info juubelisündmuse korraldamise toetuse kohta leiab kodulehelt: https://bit.ly/33QTfaO. Korraldustoetust jagatakse kuni 2021. aasta lõpuni.
 

TUNNUSTUSSÜNDMUS “EESTIMAA ÕPIB JA TÄNAB” TÄNAB  TAAS

EHL ja Haridus- ja Teadusministeerium kutsuvad taas osa saama aasta õpetaja galast “Eestimaa õpib ja tänab”. Täname parimaid õpetajaid ja hariduselu sõpru ning anname üle hariduse elutööpreemia. EHL tunnustab kõiki lugupeetud laureaate Tarmo Luisu disainitud seinakellaga. Nominente täname koostöös Olerexiga.

Au ja tunnustus antakse üle silmapaistvatele haridustöötajatele ja hariduse toetajatele aasta õpetaja galal “Eestimaa õpib ja tänab” 2. oktoobril 2021 Ugala teatris ja traditsiooniliselt ka Eesti Televisiooni otse-eetris. Hoiame pöialt ka omadele 😉 Tunnustusürituse eestvedajateks on Haridus- ja Teadusministeerium ning Eesti Haridustöötajate Liit.

 

ÜLEVAADE HARIDUSLEPPEST 

Eesti suurimad haridus- ja teadussektori eestkosteorganisatsioonid sõlmisid kevadel ühiskondliku kokkulepe Eesti hariduse arengu ja jätkusuutlikkuse kindlustamiseks. Ühe lahendusena on Haridusleppes ära toodud õpetajate töötasu ning riigipoolne kõrghariduse rahastuse toetamine 1,5% SKP-st.

EHL-i esimees Reemo Voltri sõnul on praeguseks koos Akadeemiliste ametiühingute ja Üliõpilaskondade Liidu esindajatega tutvustatud hariduslepet ja kohtutud kõigi  riigikogu fraktsioonidega,  Eesti 200 juhtidega ning Haridus- ja teadusministeeriumi juhtkonnaga. 

“Järgmiseks plaanime kokku kutsuda Eesti suuremate erakondade juhtide ümarlaua. Soovime, et otsustajad vabariigi valitsuse tasandil võtaksid tõsiselt haridusleppes tõstatatud probleeme ja lahendusi. Soovime liikuda selles suunas, et haridusleppest saaks ühiskondlik lepe,” lisas Voltri.

 

ÕPETAJA MIKK MÄND RÄÄGIB AMETIÜHINGU ROLLIST 

EHL-i videoloos  räägib oma ja õpetajate ametühingu rollist Tallinna Ehituskooli õpetaja Mikk Mänd: “Isegi, kui mul endal pole hetkel otseselt abi vaja, siis kindlasti on kuskil õpetajad, kellel on. Sel juhul toimib see vana hea  – üks kõigi, kõik ühe eest. Ja minu panus sellesse on EHL-i liikmena antud. Kui kellegil on sellest abi, siis mina olen õnnelik ja rahul.”

EHL-i videoloo tootjaks on Get Shot Films.

 

EHL KUTSUB SIND NELJANDALE VÄLKKOHTINGULE 
“HEA USU JA MÕISTLIKKUSE PRINTSIIBID TÖÖSUHTES”

7. oktoobril kell 16-17 toimub Zoomi vahendusel loengusarja “EHL-i välkkohting”neljas kohting.EHL-i jurist Külli Kröönström toob positiivseid näiteid kuidas õppeasutustes läbi õiguse üldiste printsiipide nagu hea usk ja mõistlikkus toestada õpetaja igapäevatööd ja tugevdada töösuhteid. Registreeri end siin shorturl.at/sxKQY  hiljemalt 5. oktoobriks. Kohtade arv on piiratud.

„EHL-i välkkohting“ on EHL-i algatatud praktiline loengusari haridustöötajatele, mille raames jagavad silmapaistvad eksperdid ühe tunni jooksul parimaid praktikaid päevakajalistel teemadel. Eesmärgiks on hoida haridustöötajate tööelu kvaliteeti. Välkkohtingud toimuvad nii silmast silma kui ka veebisillal. Loengusarjal on omane toimuda vastavalt vajadusele ning nii nagu elu nõuab. Kõik kohtingud on EHL-i YouTube`i vahendusel taas vaadatavad.

 

PALJU ÕNNE 

Õnnetervitusi jagame septembrikuus Harjumaa Haridusöötajate Liidu esileedile Kersti Kaldmäele.

                            
                                                                                              .

PÄEVAKAJALIST

EHL-i arengukava annab strateegilised suunad ametiühingule järgmiseks viieks aastaks, tutvu arengukavaga
Poputame EHL-i liikmeid soodustustega
Toimus esimene Eesti õpetajate suurkogu
EHL-i välkkohting #3 “Läbipõlemised koolis” on järelvaadatav siit
EHL-i esimehe Reemo Voltri 1. septembri videotervitus
Palgaläbirääkimistest meedia vahendusel: VikerraadioEesti PäevalehtÕhtulehtPostimeesERR,  Tallinna reaalkooli õppelajuhataja Madis Somelar kirjutab Eesti Päevalehes “Madis Somelar: õpetajate senine palgatõus on kui küünte lakkimine gangreenis käe sõrmedel”. 

 

 

LIITU MEIEGA: https://ehl.org.ee/hakka-liikmeks/liikmeks-astumise-avaldus/ JÄLGI MEID: Facebookis TELLI UUDISKIRI: https://ehl.org.ee/. VAATA INSTAGARAMI: https://www.instagram.com/eesti_haridustootajate_liit/ 
KÜSI MEILT: https://ehl.org.ee/liikmele/foorum/ 

 

 

Kõik kategooriad

Liikmeks Astumine

Astu ametiühingu liikmeks