EHL: Põhikooli ja gümnaasiumi riiklike lõpueksamite üle ei tohi otsustada kriisist lähtuvalt

Riigikokku jõuab täna Hariduse- Teadusministeeriumi algatatud eelnõu, mis puudutab õpilaste hindamist eriolukorras ning põhikooli ja  gümnaasiumi lõpueksamite üldist ümberkorraldust. Eesti Haridustöötajate Liit (EHL) esitas pühapäeval Valitsusele oma parandusettepanekud ning kutsub Valitsust üles muutma põhikooli- ja gümnaasiumiseadust vaid tähtajaliselt, seni kuni koroonaviirusest tekkinud eriolukord kestab.

EHL-i juhatuse esimehe Reemo Voltri sõnul on Eesti suurima haridustöötajate ametühingu organisatsiooni liikmed seisukohal, et Haridus- ja Teadusministeeriumi algatatud põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse muutmine on asjakohane koroonaviirusest tekkinud kriisi tagajärgede likvideerimiseks kuid vajalik vaid tähtajalise õigusega. „Kriisiolukorrast tekkinud vajadus muuta seadust peab kehtima üksnes eriolukorras ning lõppema, kui eriolukord on läbi. Hariduse arendamine, sealhulgas kooli lõpetamise küsimused, on pika mõjuga ning strateegilise tähtsusega. Otsused sel teemal tuleb teha mitte kriisist lähtudes vaid sellest, mis on parim heale haridusele ning mida õpetajad arvavad,“ selgitas Voltri.

Arutelud põhikooli ja gümnaasiumi riiklike lõpueksamite läbiviimise kohta on käinud juba möödunud aastast. Toimunud on mitmed ümarlauad ja arutelud. EHL on laiali saatnud põhjaliku küsitluse ka õpetajate hulgas selgitamaks välja mil viisil võiksid lõpueksamid toimuda ning kuidas neid hinnata. „Saame küsitluse tulemuste põhjal teha peagi olulisi järeldusi ning esitada seisukohti valitsusele,“ andis õpetaja ja EHL-i juhatuse esimees Reemo Voltri asjade käigust ülevaate.

Voltri peab hetkel asjakohaseks meenutada möödunud oktoobris Riigikogu kultuurikomisjonile ning haridus- ja teadusministrile tehtud pöördumise seisukohta: „Mitmed erialaliidud ning eksperdid soovisid põhikooli ühtsete ülesannetega lõpueksamite säilimist. Arutelud Eestimaa erinevates piirkondades ning ka EHL-is on näidanud, et valdav osa õpetajatest toetab seda seisukohta. Järgmise sammuna on vaid vaja välja selgitada, kuidas oleks kõige parem seda teha siis, kui elu on taas oma tavalistel rööbastel tagasi,“ lisas Voltri.

EHL-i ettepanek 02.04.2020 Vabariigi Valitsuse algatatud eelnõu „Abipolitseiniku seaduse ja teiste seaduste muutmise seadus (COVID-19 haigust põhjustava viiruse SARS-Cov-2 levikuga seotud meetmed) 170 SE“ kohta tutvu siit: EHL ettepanek seaduseelnõu § 20. Põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse muutmine osa kohta.

LIITU MEIEGA: https://ehl.org.ee/hakka-liikmeks/liikmeks-astumise-avaldus/ KÜSI MEILT: https://ehl.org.ee/liikmele/foorum/ JÄLGI MEID: kodulehel ja Facebookis TELLI UUDISKIRI: https://ehl.org.ee/.

Kõik kategooriad

Liikmeks Astumine

Astu ametiühingu liikmeks