EHL korraldab suure allkirjade kogumise kampaania “Vali Eesti haridus!”

EHL korraldab veel enne Riigikogu valimisi suure allkirjade kogumise kampaania “Vali Eesti haridus!”.
Ajavahemikus 20.-25. veebruar saavad veebikeskkonnas rahvaalgatus.ee anda oma toetusallkirja kõik vähemalt 16-aastased Eesti kodanikud.
✍️ Oma digiallkirja saad anda siin: (https://rb.gy/6fpqeg)

Kui allkirju on vähemalt 1000, peab Riigikogu rahva algatatud teemat arutama.

Nõuame: 
*Eesti noortele parimat haridust!
*Kooli- ja lasteaiaõpetajatele väärikat palka!
*Tuleb otsustavalt lõpetada õpetajate tervist hävitav massiline ülekoormus!

Palun andke oma toetusallkiri ning levitage seda infot!
Vaid koos oleme tugevad ja suudame oma õiguste eest seista!

Algatuse tekst on järgmine:

VALI EESTI HARIDUS!

Hea kodanik! Tule, nõuame koos Eestile parimat haridust – Sinu hääl loeb! 

Kindlasti anna oma hääl Riigikogu valimistel! 

Veel enne seda anna oma allkiri allolevale rahva avalikule pöördumisele:

Lugupeetud uue Riigikogu liikmed!

Eesti haridus on seni olnud maailma tipus. Paraku on kätte jõudnud tõsine kriis ning kiirete muutusteta sõidame üle kuristiku serva. Meie õpetajad on ülekoormatud, alamakstud ning OECD riikide seas ühed vanimad, sest noorte õpetajate järelkasv peaaegu puudub. Kvalifitseeritud õpetajad lahkuvad töölt ning pädevat asendust ei ole tulemas.

Professionaalsetest ja motiveeritud õpetajatest sõltub otseselt, kas Eesti inimeste elatustase kasvab, kas ühiskond hoiab kokku ning kuidas elab eesti kultuur. Praeguse hariduskriisi jätkudes on ohus meie kõigi sissetulek, Eesti ühiskonna üksmeel ja eesti kultuuri kestmine.

Meie, vastutustundlikud kodanikud, nõuame, et haridus oleks Eesti jaoks esmatähtis. Nõuame jätkuvalt väga head ja veelgi paremat haridust kõigile tänastele ja homsetele Eesti noortele!

Selle jaoks ootame 2023. aasta valimiste järel kokku tulevalt Riigikogult ja tema volitusel sündivalt valitsuselt nelja otsust:

  1. Hiljemalt 01.01.24 on õpetaja miinimumpalk võrdne kõrgharidusega töötajate keskmise töötasuga ehk 2300 eurot kuus. Ilma selleta jätkub õpetajate töölt lahkumine.
  2. Hiljemalt 01.01.24 on iga koolijuhi käsutuses vähemalt 25% kooli palgafondist, et maksta tublimatele, andekamatele ja kogenumatele õpetajatele vajalikku lisatasu. Ilma selleta ei ole õpetajakarjäär atraktiivne ning jätkub pädevamate õpetajate veelgi kiiremas korras töölt lahkumine.
  3. Koos kooliõpetajate palga hädavajaliku tõusuga peab vastavalt tõusma ka lasteaiaõpetajate palk. Lasteaiaõpetaja miinimumpalk peab olema alati seotud kooliõpetaja miinimumpalgaga ning KOV-id peavad saama selle tagamiseks vajalikku lisaraha.
  4. Tuleb langetada otsused töötasude, koolikorralduse jm kohta, et otsustavalt lõpetada õpetajate tervist hävitav massiline ülekoormus. Õpetaja kogutööaeg peab ka päriselt mahtuma seaduses ettenähtud 35 nädalatunni sisse.

Kui need kriitilised haridusprobleemid leiavad riigimeheliku lahenduse, siis saab Eesti taas oma hariduse üle uhke olla.

Liitu tuhandete vastutustundlike Eesti inimestega – anna pöördumise toetuseks ka oma allkiri! Täida sedel ja lase see kasti või anna digiallkiri veebikeskkonnas rahvaalgatus.ee!

Kindlasti mine 5. märtsil või ka juba varem valima! Nii saadame valitavale Riigikogule ja uuele valitsusele üheskoos sõnumi: nõuame Eestile parimat haridust!

Algatust „Vali Eesti haridus!” veab eest Eesti Haridustöötajate Liit. Riigikogu saavad valida vähemalt 18-aastased Eesti kodanikud. Rahvaalgatusel saavad allkirja anda vähemalt 16-aastased Eesti alalised elanikud.

Kõik kategooriad

Liikmeks Astumine

Astu ametiühingu liikmeks