Reemo Voltri: tuleb värskendada terviseedenduse erisoodustuse reegleid!

Eesti Päevalehe 2. jaanuari 2023 arvamuses teeb EHLi esimees Reemo Voltri ettepaneku värskendada terviseedenduse erisoodustuse reegleid, laiendada lubatud teenuste ringi ja tõsta maksuvaba määra.

2018. aastal loodi kiiduväärne süsteem, kus iga tööandja (näiteks kool) saab investeerida kvartalis 100 eurot töötaja (näiteks õpetaja) tervise edendamisse. Erinevalt palgast selle pealt tulu- ega sotsiaalmaksu maksma ei pea. Aga praeguseks on pea viis aastat vana süsteem ajale jalgu jäänud ning vajab värskendamist. Maksuvaba terviseinvesteeringu määr 100 eurot kvartalis pole ostujõu mõttes ligilähedaseltki see, mis aastal 2018. Ja mis veel tõsisem probleem – lubatud terviseteenuste ring on naeruväärselt kitsas.

Näiteks on lubatud jõusaali kuutasu maksmine, aga mitte istuva, sundasendis töö (näiteks kontrolltööde parandamise) tervisekahju leevendav massaaž. Lubatud on spordivigastuste taastusravikulud, aga mitte pingelist ja kohati konfliktset suhtlust täis töö (nagu murdeealiste noorte õpetamine ja kasvatamine) puhul hädavajalikud vaimse tervise teenused.

Jääb mulje, et Eesti ametlik ideaal on õpetaja, kes tõstab tublisti jõusaalis kangi, aga kui ta peaks olema töö tõttu depressioonis, siis on see tema enda mure. Seda olukorras, kus kevadise uuringu kohaselt on 94% Eesti õpetajatest kogenud tööl läbipõlemist ning ligi kaks kolmandikku mõtleb ametist lahkuda.

Seega tasuks motiveerida tööandjaid investeerima töötajate tervisesse, et maksumaksja ei peaks pärast kandma suuri ravikulusid. Targa riigimeheliku otsusega saaks korraga anda hädavajalikku leevendust õpetajatele, võtta meditsiinisüsteemilt survet maha ning tõsta kõigi Eesti töötajate heaolu.

Loe kogu artiklit siit.


Kõik kategooriad

Liikmeks Astumine

Astu ametiühingu liikmeks