EHL-i OKTOOBRIKUU UUDISKIRI: Tähtsündmustest ja palgakõnelustest

Tere!

Oktoobrikuu on õpetajate elus pidulik ja tähtsündmusi täis kuu. Õpetajaid tänati hariduselu edendamise eest Aasta õpetaja galal, terve Eesti tähistas 5. oktoobril õpetajate päeva, käisid õpetajate palgaläbirääkimised.

 

Oleme olulised!
Teie Eesti Haridustöötajate Liit

 

EHL-i 30.  juubeliaasta esimese sünnipäevapeo korraldab Viljandimaa

EHL kuulutas mõni aeg tagasi välja juubelisündmuse korraldamise toetuse. Kõige kiiremate peoplaanid on juhatuse poolt heakskiidu saanud ning juubeliaasta esimesed tordiküünlad süütab 16. oktoobril Viljandimaa Haridustöötajate Liit. Juubelipidustused saavad jätku 21. oktoobril Tallinna Haridustöötajate Ametühingu Liidus, sealt edasi  24. novembril Saaremaa Haridustöötajate Liidus. Uue aasta alguses jätkub sünnipäev Tartu Maakonna Haridustöötajate Ametühingus.

Juubelisündmuse toetuse abil on võimalus kõikidel EHL-i maakondlikele liikmesliitudel tähistada EHL-i 30. aastapäeva. Idee ja küsimuste korral pöördu oma maakonna või linnaliidu esimehe poole. Täpsem info toetuse andmise kohta on kodulehel: https://bit.ly/33QTfaO

 

Aasta õpetaja konkursile  “Eestimaa õpib ja tänab” esitati rekordarv kandidaate 

Aasta õpetaja galal “Eestimaa õpib ja tänab”  tänati taas haridustöötajaid ja hariduse toetajaid, kelle viimase kolme aasta töö on kolleegidele eeskujuks olnud. Teiste hulgas tunnustati preemiatega ka aasta hariduse sõbra ning haridusasutuse aasta teo laureaate. Tunnustusürituse eestvedajateks on Haridus- ja teadusministeerium ning Eesti Haridustöötajate Liit.

Konkursile esitati ligi 2051 kandidaati, mis on kõigi aegade rekord. EHL-i lugupidamise andis üle EHL-i esimees andes üle ka aasta haridusteo preemia. Selle pälvis Cleveroni akadeemia töökohapõhise kõrgharidusõppe käivitamise eest.  Cleveron pakub koos ettevõtluskõrgkooliga Mainor võimalust õppida töötamise kõrvalt robootikatarkvara arendamise erialal. Rõhutamaks saavutuste olulisust hariduses kinkis EHL koostöös Olerex‘ga kõikidele nominentidele kinkekaardi. Laureaadid said ametühingu poolt mälestuseks tuntud tootedisaineri Tarmo Luisu disainitud kella.

Kõikide laureaatide nimekiri on Haridus- ja teadusministeeriumi kodulehel: https://bit.ly/2SFeOpr. Rohkem infot gala kohta www.hm.ee/gala.

FotolEHL-i juht Reemo Voltri ning Haridus- ja teadusministeeriumi kantsler Mart Laidmets ning  haridus- ja teadusminister Mailis Reps. Hetk Eestimaa õpib ja tänab konkursi ning Aasta õpetaja gala ettevalmistustelt.

 

Mida toob endaga kaasa Vabariigi valitsuse otsus õpetajate töötasu palk järgmised neli aastat külmutada

Vabariigi Valitsuse, Eesti Linnade ja Valdade Liidu ning EHL õpetajate palgaläbirääkimistel selgus, et õpetajate töötasu alammäära 2021. aastal ei tõsteta. Olukorra muudab veelgi halvemaks riigieelarve 2021-2024. aasta strateegia, mis ütleb väga selgelt, et järgmised neli aastat õpetajate töötasu ei tõuse. 

Avalikkusele on Valitsus kinnitanud, et õpetajate töötasu tõus on olnud üks kiiremaid OECD-s. EHL-i juhi Reemo Voltri sõnul on see ainult näiline. “Kui väga madalale töötasule lisada juurde suur protsent palgatõusu, siis see ei tähenda veel, et on saavutatud hea või konkurentsivõimeline palk.”

Selgitav näide: Eesti õpetaja töötasu miinimum oli 2016. aastal 958 eurot. Kui seda tõsteti 37%, siis tõusis palk 357 euro võrra (see tähendab, et töötasuks kujunes 1315 eurot). Kui sama ajal tõsteti mõnes teises OECD riigis 3000 euro suurus palka (Soome õpetajate keskmise töötasu suurusjärk) ainult 15% (mis teeb palgatõusuks 450 eurot), siis millises riigis oli palgatõus suurem? Kas riigis X või Eesti riigis?

EHL-i ülevaatlikku artiklit 2021-2024. aasta riigieelarve strateegiast õpetajaameti valguses loe EHL-i kodulehe uudiste rubriigist. Rohkem sellel teemal ka meedia vahendusel: Delfi.eePostimees.ee.

 

EESTI ETTEVÕTE OLEREX TOETAB ÕPETAJAID

Olerex´i tugevuseks on lisaks eestimaisusele 25-aastane kogemustepagas. Nende eestimeelsusest kõneleb ka koostöö EHL-ga. Ametiühingu liikmeid on toetatud soodustustega juba ligi viis aastat. Viis aastat on Olerex`il jätkunud ka energiat tänada õpetajaid kinkekaardiga Aasta õpetaja galal.

Teised EHL-i koostööpartnerid, kes pakuvad liikmesoodustusi leiab siin: https://ehl.org.ee/lisahuved/

 

PALJU ÕNNE REET LEPP! 

Oktoobrikuu sünnipäevaõpetaja on lasteaedade esindaja, Harjumaa Haridustöötatajate Liidu liige ning EHL-i juhatuse liige Reet Lepp. 26. oktoobril on Reedal sünnipäev! 


 

LIITU MEIEGA: https://ehl.org.ee/hakka-liikmeks/liikmeks-astumise-avaldus/ KÜSI MEILT: https://ehl.org.ee/liikmele/foorum/ JÄLGI MEID: Facebookis TELLI UUDISKIRI: https://ehl.org.ee/.

Kõik kategooriad

Liikmeks Astumine

Astu ametiühingu liikmeks