EHL: Tervis ongi kalleim vara

PRESSITEADE

20. september 2016

 

Tervis ongi kalleim vara

Eesti õpetajate esindusorganisatsioon Eesti Haridustöötajate Liit avaldab toetust tervishoiutöötajate aktsioonile „Tervis on kallis“, millega juhitakse tähelepanu meie tervishoiusüsteemi alarahastamisele ning vajadusele kujunenud olukorda jõuliselt jätkusuutlikumaks muuta.

Jagame kindlalt tervishoiutöötajate seisukohta, et riigieelarve tasakaal ei tohi olla tähtsam inimeste tervisest. Eesti tervishoiusüsteem peab olema tulevikku suunatud ning selleks on vajalikud muudatused tervishoiu rahastamises, mida ei tohi teha patsientidelt lisaraha võttes. Sellisel juhul jääks tervishoiuteenus veelgi suuremale osale Eesti elanikkonnast kättesaamatuks, mis ei ole kindlasti riigi kui ühtselt toimiva süsteemi huvides.

On lubamatu, et rasked haiged peavad ootama ülipikkades järjekordades abi saamata, kuigi meil on täna olemas väga kõrgel tasemel meditsiinitöötajad ja -asutused. Oluliseks sihiks peaks olema investeerida inimeste tervisesse, seda nii tervise edendamise kui ka ravimise läbi. Kui inimene on vitaalne, on tema üldine elukvaliteet parem, motivatsioon töötada ja õppida suurem ning läbi selle saame ka oma majanduse paremale järjele tõsta.

Nagu tervishoiutöötajad oma avalduses ka välja tõid, on Eesti tervishoiusüsteem Euroopas efektiivsuselt kahe esimese, rahastamise tasemelt kahe viimase riigi hulgas. Sarnane olukord valitseb meil ka hariduses – meie õpilaste tulemused on rahvusvahelises võrdluses väga head (ühed maailma parimad), kuid õpetajate palgad ühed väiksemad. Kujundatud olukord ei ole edasiviiv ei meditsiinis ega ka hariduses. Kõnealuse probleemi lahendamisel võiks esiteks loobuda sotsiaalmaksu alandamisest. On aeg tegutseda lahenduste väljatöötamise nimel, et muuta olemasolev süsteem toimivaks ka pikas perspektiivis ilma kõige olulisema lüli – meditsiinitöötajate – vahendeid kärpimata!

Tervis on meie kalleim vara ja selle eest peame me kõik ühiselt hoolistema!

 

Lisainfo: Reemo Voltri, EHL juhatuse esimees, tel 510 1797

Kõik kategooriad

Liikmeks Astumine

Astu ametiühingu liikmeks